середу, 9 листопада 2022 р.

МОВА НАША - СЕРЦЕ НАШЕ

 

Найбільше і найдорожче добро в кожного народу - це його мова, ота жива схованка його духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподіванки, досвід почування.

Мова - така ж жива істота, як і народ, що її витворив, і коли він кине свою мову, то вже буде смерть його душі, смерть всього того чим він відрізняється від других людей!  

               Панас Мирний

Щороку 9 листопада Україна відзначає День української писемності та мови.

Зазвичай в цей день вшановують пам'ять Преподобного Нестора - Літописця, послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія, відзначають найкращих популяризаторів українського слова та проводять Всеукраїнський радіодиктант національної єдності.

Нестор - Літописець був священником Київсько - Печерської Лаври та літописцем. Дослідники вважають, що саме з праці "Повість минулих літ"(ХІ - початок ХІІ століття), автором якої він є починається писемна українська мова. А от витоком сучасної літературної мови вважається відома поема "Енеїда" Івана Котляревського - перша масштабна пам'ятка українського письменства, що була укладена розмовною українською мовою та "Русалка Дністрова" Маркіяна Шашкевича, що вперше була видана українською мовою в Галичині.

З цієї нагоди в бібліотеці - філії с. Сасів до уваги користувачів виставка - вітання "Мова наша - серце наше".

 

Немає коментарів:

Дописати коментар