середа, 20 липня 2022 р.

ОЛЕНА ТЕЛІГА - 115

 

21. 07. 1907 - 115 років тому в Петербурзі народилася Олена Теліга (Шовгенів), поетеса, педагогиня, яка пронесла любов до землі батьків - України - через все своє недовге життя. 

В жовтні 1941 року в складі однієї з похідних груп ОУН поїхала до Києва, щоб взяти участь у заснуванні Української національної ради. Тут же в Києві Олена створила "Спілку письменників", заснувала та редагувала журнал "Літаври" (1941 - 1942), який знаходився під постійним наглядои фашистів. 9 лютого 1942 року Олену Телігу арештувало гестапо, а 13 - 21 лютого (достеменно не відомо) її разом з чоловіком Михайлом Телігою було розстріляно німецькими фашистами в Бабиному Яру в Києві.

На жаль, доля Олени Теліги склалася таким чином, що вона не встигла видати жодної власної збірки, всі вони вийшли після її трагічної загибелі.

Олена Теліга належить до тієї плеяди поетів і самозречених борців за волю й незалежність України, яких не так вже рясно на тернистій українській ниві. Тому вона й повернулась до нас лише із здобуттям Незалежності.

Немає коментарів:

Дописати коментар