вівторок, 25 квітня 2023 р.

ЧОРНОБИЛЬ І ВІЙНА

 

Чорнобильська катастрофа сталася в ніч на 26 квітня 1986 року. Через 36 років після трагедії на АЕС з'явилася нова загроза вибуху через війну, яку розв'язала Росія проти України.

Рано вранці 24 лютого 2022 року Російська Федерація напала на Україну. Увечері в перший же день війни з'явилася інформація про підготовлюваний Росією теракт на території Чорнобильської АЕС. Російські війська захопили ЧАЕС після вторгнення з території Білорусії. Працівники ЧАЕС опинилися в заручниках, але станція продовжила роботу.

Окупанти знаходилися на території ЧАЕС п'ять тижнів. За цей час появлялася інформація про локальні пожежі в Чорнобильській зоні, загасити які Україна не могла через окупантів.Крім того, станція залишалася без електрики, яка необхідна зокрема, для охолодження відпрацьованого палива.

Окупанти вивезли унікальну радіологічну лабораторію, полонили захисників ЧАЕС та примушували персонал до роботи в умовах надмірного опромінення.

Мародерство, мінування території, небезпечне опромінення персоналу - наслідки окупації російським військом Чорнобильської атомної електростанції.

В бібліотеці - філії с. Сасів до уваги користувачів діє виставка - пересторога "Трагедія. Подвиг. Пам'ять"

Немає коментарів:

Дописати коментар