субота, 22 жовтня 2022 р.

ЗГАДАЙМО ПРАВЕДНИХ ГЕТЬМАНІВ

 

Пилип Орлик народився 21 жовтня 1672 року у м. Косуті поблизу Вільна. Походив він з родовитої литовсько - чеської сім'ї. Його батько загинув під час польсько - турецької війни в 1673 році, воюючи на боці короля. Мати зуміла дати синові добру освіту. У 1698 - 1700 роках працював писарем у канцелярії київського митрополита, потім став старшим військовим канцеляристом, а згодом і регентом справами Генеральної військової канцелярії та наближеним радником І. Мазепи. 

Поразка шведсько - українських військ у битві під Полтавою примусила П. Орлика емігрувати. Після смерті І. Мазепи на козацькій раді 5 квітня 1710 року П. Орлик був обраний гетьманом, якого одразу ж визнали шведський король і турецький султан.

Пилип Орлик був останнім українським гетьманом періоду Гетьманщини, який відкрито поставив питання про створення української незалежної держави. Він був автором блискучих політичних творів. Серед них була і Перша Конституція України. Конституція Пилипа Орлика була важливою подією в житті тогочасної України. Вона стала не тільки пам'яткою суспільно - політичної думки, а й перетворилася на символ боротьби за створення незалежної Української держави.

Бібліотека - філія с. Сасів підготувала історичне досьє "Автор Першої Конституції" (Пилип Орлик - 350)

Немає коментарів:

Дописати коментар